MúzeumDigitárKomárom-Esztergom
CTRL + Y
hu
Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum Történeti Képgyűjtemény [DM_TK_2010.7.90]
Fúrótutajok (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum CC BY-NC-SA)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Előző<- Következő->

Fúrótutajok

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Archív felvétel az al-Duna szabályozásának idejéből. A kép előterében gyalogos közlekedésre szolgáló úszó pallók, tutajok fúróállvánnyal, a háttérben hegyek.
Hutterer (Hütterer) Géza, orsovai fotográfus 1890 és 1898 között részletesen dokumentálta fényképezőgépével az akkori Magyarország legnagyobb vízügyi vállalkozását. E sorozat egyik darabja ez a felvétel. Az Al-Duna szabályozása és ennek részeként a Vaskapu-csatorna megépítése közel kétszeresére emelte a hajózható napok számát a folyó ezen szakászán. A Széchelyi-Vásárhelyi-féle szabályozás óta az átlagosan évi 152 napos hajózási idényt 1898-tól 290 naposra sikerült bővíteni. Az 1890 és 1898 között zajló építkezések során 11 kilométernyi, 60–80 méter széles, 2 méter mély hajózóutat robbantottak ki a sziklából, és 13 kilométernyi párhuzamművet (vízvezetőművet) építettek meg kőből és betonból. A vaskapui Duna-meder éles kanyarulatát okozó Grében-sziklaszirtet is lerobbantották 150 méter szélességben. A terveket Wallandt Ernő készítette, a kivitelezés irányítói Hoszpótzky (Hoszpódszky) Lajos és Rupcsics György voltak. Egyes részfeladatok megoldásában pedig Gonda Béla, Zielinszky Szilárd és Puskás Tivadar játszott jelentős szerepet. A csatornát a millenniumra való tekintettel már 1896-ban ünnepélyesen felavatták, valójában csak 1898-ban készült el teljesen.

Anyag/ Technika

Karton / fotó kartonra kasírozva

Méretek

sz: 29.5 cm, m: 25.4 cm,

Térkép
Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum

Tárgy itt található: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum

A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Irodájának részeként. 1989 óta – az...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Az ezen a weblapon található szöveges információk nem kereskedelmi célú felhasználás számára a Creative Cammons 3.0 licence szerint (Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! (CC BY-NC-SA 3.0) szabadon felhasználhatók. A felhasznált szöveges információk forrásaként kérjük, a webes elérhetőség mellett mindenképpen adja meg a tartalomszolgáltató múzeum, köz- vagy magángyűjtemény nevét is. A képi ábrázolásokra (fotókra) vonatkozó szerzői jogi szabályozások a nagy méretben megjelenített képek alatt találhatók (a képek nagy méretben a nézőképekre kattintva jeleníthetők meg). Amennyiben a nagy méretű képek alatt, a jogtulajdonos nevének megadásán túl nincs egyéb szabályozás, a képek nem kereskedelmi célú felhasználására is a Creative Cammons 3.0 licence érvényes. Kérjük, a múzeum, illetve a köz- vagy magángyűjtemény nevét, valamint a jogtulajdonos nevét (amennyiben az a múzeum nevétől eltérő) a publikációban minden esetben feltüntetni. A képi és szöveges tartalmak bármilyen kereskedelmi célú felhasználása kizárólag a közzétételért felelős múzeum, illetve köz- vagy magángyűjtemény engedélyével lehetséges.