MúzeumDigitárKomárom-Esztergom
CTRL + Y
hu
Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum Tárgyi gyűjtemény [DM_T_83.1106]
Starke-Kammerer egyetemes szintező (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum CC BY-NC-SA)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 8 Előző<- Következő->

Starke-Kammerer egyetemes szintező

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

A Stampfer-féle szintezőcsavarral, kiemelhető távcsővel és szintezőlibellával ellátott, valamint a vízszintes és magassági szögek mérésére is alkalmas műszertípus a XIX. század második felének hazai vízépítési gyakorlatában kedvelt mérőeszköznek számított. A hozzátartozó műszerláb újabb rekonstrukció.
1. Műszer. Műszertörzse 4,61 kg, 350×190×150 mm. Ennek a sárgaréz középrészén van a gyártó felirata és a gyártmányszáma: No 767. Kúposan csatlakoztatható az állványra, szorító csavarral. Két alsó talpcsavarral állítható be. A vízszintes körének beosztása 0-360 fokig 15 szögperces beosztással és kétoldali okuláréval és nóniusszal 20 szögmásodperc pontosságú beosztás lehetséges. Függőleges beállítás Stampfer-csavarral történik. Két derékszögű keresztlibellája van. A magassági kör beosztása negyedkörönként van 0-90 fokig, 15 szögperces beosztással, leolvasás két okulárral és nóniusszal 20 szögmásodperces pontossággal történik. Mindkét irányú beállítás finomítására rugós paránycsavarok szolgálnak.
2. Levehető távcső. Mobil, kivehető. 0,58 kg, átmérője 50 mm, hossza 384 mm. Sárgaréz, védőkupakkal, beállító csavarral.
3. Távcső libella. Leemelhető, 0,22 kg, átmérője 15 mm, hossza 166 mm.
4. Saját fekete fadoboz. Két oldalt vas füllel, kulccsal és 2 horoggal zárható. 3,52 kg, 20×27×47 cm.

Anyag/ Technika

Sárgaréz, acél, vas, fa, fém, üveg / gyártmány

Méretek

h: 350 mm, sz: 190 mm, m: 150 mm, tömeg 4.61 kg

A következő válogatás része

Készítés Készítés
1850
k. k. Polytechn[isches] Institut
Bécs
Felhasználás Felhasználás
1850
1849 1902
Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum

Tárgy itt található: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum

A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Irodájának részeként. 1989 óta – az...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Az ezen a weblapon található szöveges információk nem kereskedelmi célú felhasználás számára a Creative Cammons 3.0 licence szerint (Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! (CC BY-NC-SA 3.0) szabadon felhasználhatók. A felhasznált szöveges információk forrásaként kérjük, a webes elérhetőség mellett mindenképpen adja meg a tartalomszolgáltató múzeum, köz- vagy magángyűjtemény nevét is. A képi ábrázolásokra (fotókra) vonatkozó szerzői jogi szabályozások a nagy méretben megjelenített képek alatt találhatók (a képek nagy méretben a nézőképekre kattintva jeleníthetők meg). Amennyiben a nagy méretű képek alatt, a jogtulajdonos nevének megadásán túl nincs egyéb szabályozás, a képek nem kereskedelmi célú felhasználására is a Creative Cammons 3.0 licence érvényes. Kérjük, a múzeum, illetve a köz- vagy magángyűjtemény nevét, valamint a jogtulajdonos nevét (amennyiben az a múzeum nevétől eltérő) a publikációban minden esetben feltüntetni. A képi és szöveges tartalmak bármilyen kereskedelmi célú felhasználása kizárólag a közzétételért felelős múzeum, illetve köz- vagy magángyűjtemény engedélyével lehetséges.