MúzeumDigitárKomárom-Esztergom
CTRL + Y
hu
Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum Történeti Térképtár [DM_TT_23.83.339]
Buda és Pest alap- és vízszabályzati képe, 1833 (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum CC BY-NC-SA)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Előző<- Következő->

Buda és Pest alap- és vízszabályzati képe - 1833

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

A Duna térképe a Pesti-szigettől a Csepel-sziget csúcsáig. Jelmagyarázattal. A folyón keresztül 39 keresztszelvényben a mért vízmélységek, több helyen két különböző vízállásnál is felvéve. Szaggatott vonallal a víz sodorvonalát, pontvonallal a legkisebb víz (a budai vízmérce 0 pontja kiterjedését mutatja. A sodorvonal mentén olvashatók a vízsebesség- és vízszínesés-adatok. A folyó mindkét partján a partmagasság egy Vörös László által választott viszonyítósíkhoz mérve. A térkép jobb alsó sarkában a számok használatának magyarázata és egy ismertető található ˝Vízhelyzeti leírása a Duna itt ábrázolt részének˝ címmel. Itt a folyóban lévő akadályokat veszi sorra, majd a fővárost veszélyeztető jeges árvizekről ír. A térkép előkészületeiről maga Vörös László számolt be a Társalkodóban megjelent ˝Egy két szó a Budapest közötti állóhídhoz tett előmunkálatokról˝ című írásában (1832). Később a térkép elkészültét Vörös az Értesítő 1833. 53. számában jelentette meg. Mint az első teljesen magyar munkát a Társalkodó lelkesen üdvözölte. Vörös munkájáról az állóhíd angol tervezői is nagy elismeréssel nyilatkoztak, a korabeli hírlapok pedig ˝palotai s könyvtár szobafal-ékesítésre is˝ ajánlották. Lépték: 1: 7200.

Anyag/ Technika

Papír / sokszorosított grafika/ kőnyomat

Méretek

h: 173.8 cm, sz: 94.2 cm

Szakmai leírás

Vörös László: ALAP S VÍZHELYZETI TÉRKÉPE BUDA ÉS PEST szabad királyi fő Városainak, mellyet a N. M. M. K. HELYTARTÓ TANÁCS kegyes engedelme mellett magyar országi Tekintetes Építő főkormány kebelében található legújabb s eredeti térképekből és tökéletes vízhelyzeti adatokból 1˝=100 öl mértékre készítvén, a Tekintetes Hídegyesület Honunk javára fáradhatatlanul munkálkodó Nagy Méltóságú, Méltóságos, Nagyságos, Tekintetes, Nemes és Nemzetes tagjainak alázatos tisztelettel ajánl Vörös László a Kiadó és országos dunamérési hiteles Földmérő.

A következő válogatás része

Kapcsolódó linkek, dokumentumok

Térkép
Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum

Tárgy itt található: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum

A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Irodájának részeként. 1989 óta – az...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Az ezen a weblapon található szöveges információk nem kereskedelmi célú felhasználás számára a Creative Cammons 3.0 licence szerint (Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! (CC BY-NC-SA 3.0) szabadon felhasználhatók. A felhasznált szöveges információk forrásaként kérjük, a webes elérhetőség mellett mindenképpen adja meg a tartalomszolgáltató múzeum, köz- vagy magángyűjtemény nevét is. A képi ábrázolásokra (fotókra) vonatkozó szerzői jogi szabályozások a nagy méretben megjelenített képek alatt találhatók (a képek nagy méretben a nézőképekre kattintva jeleníthetők meg). Amennyiben a nagy méretű képek alatt, a jogtulajdonos nevének megadásán túl nincs egyéb szabályozás, a képek nem kereskedelmi célú felhasználására is a Creative Cammons 3.0 licence érvényes. Kérjük, a múzeum, illetve a köz- vagy magángyűjtemény nevét, valamint a jogtulajdonos nevét (amennyiben az a múzeum nevétől eltérő) a publikációban minden esetben feltüntetni. A képi és szöveges tartalmak bármilyen kereskedelmi célú felhasználása kizárólag a közzétételért felelős múzeum, illetve köz- vagy magángyűjtemény engedélyével lehetséges.